Välimeren miniaasit

  • Alunperin Sardiniasta ja Sisiliasta kotoisin oleva aasirotu, jota on jalostettu myöhemmin Pohjois-Amerikassa.
  • Säkäkorkeus on yleensä 75-91 senttimetriä ja niiden paino vaihtelee 100 kilon molemmin puolin.
  • Säkäkorkeudeltaan alle 75 cm korkuista aasia kutsutaan mikrominiaasiksi
  • Syntyessään miniaasi painaa vain noin 5-10 kiloa.
  • Miniaasit auttoivat Välimeren saariston vuoristossa kantamusten kantamisessa vaikeakulkuisille poiluilla ja myllynkivien pyörittämisessä sisätiloissa, joten tästä syystä pienikokoisuus nähtiin etuna.
  • Nykyinen lähinnä lemmikkinä tunnettu miniaasien rotukanta on jalostettu Yhdysvalloissa ja sieltä ne ovat levinneet vähitellen ympäri Eurooppaa, jossa ne ovatkin erittäin suosittuja nykyään.
  • Miniaasit ovat tunnettuja hellyttävästä, sosiaalisesta ja rauhoittavasta luonteestaan.
  • Välimeren miniaaseja ei ole Suomessa kuin reilu 30 yksilöä, joista suurin osa on tullut maahan SatuAasin tallin kautta.
  • Miniaasit ovat yleensä perusterveitä ja ne voivat elää jopa yli 30-vuotiaiksi. 

Lisätietoja tästä aasirodusta löytyy englanniksi Englannin rotuyhdistyksen nettisivuilta.

Minä törmäsin ensimmäisen kerran miniaaseihin, kun olin yhteistyökuvioita kehittelemässä Ylitalojen tilalla Hattulassa. Heillä oli tuolloin Suomen suurin miniaasilauma (6 yksilöä). Kun hetken käyskentelin aasilauman seassa ja totesin, kuinka rauhallisia ja sosiaalisia ne ovat, niin johan minä innostuin haaveilemaan omasta miniaasista. Se olisi juuri sopiva eläin kuntouttavaan asiakastyöhön. Ja niinhän siinä sitten kävi, että miniaasivarsa Ylitalon Rölli (s. 2016) päätyi minun omakseni. Aluksi Rölli tuli minulle toukokuussa 2017 emänsä kanssa ja syksyllä vieroituksen jälkeen vaihdoimme Röllin kaveriksi lainaan minulle miniaasiruuna Samban. Aasi tarvitsee aasikaverin, joten on hyvä, että Röllillä on koko ajan ollut samaa lajia oleva kaveri, vaikka aasit olivatkin ensimmäiset pari vuotta samassa laumassa ponien kanssa. Nyt Rölli on palannut takaisin alkuperäiseen aasilaumaansa, sillä oman aasilaumani kasvun myötä Rölli ei tuntunut siinä enää niin hyvin viihtyvän. Mutta Röllille on kiitos siitä, että minun aasi-innostukseni lähti liikkeelle ja että se on kasvanut nykyisiin mittasuhteisiinsa.

Calle varsana viiden päivän ikäisenä.

Ensimmäinen kasvattamani välimeren miniaasi on Aromäen Challenger eli CalleNimi tulee perunatilamme nimestä Aromäki sekä viljelemästämme Challenger perunalajikkeesta. Sen emä Na’Vi tuli talliini Hollannista keväällä 2018 ja se varsoi hienon orivarsan 21.7.18. Valitettavasti Na’vin äidinvaistot eivät heränneet, vaan keinoemän ja pulloruokinnan turvin Calle aloitti elämäntaipaleensa. Callesta onkin kasvanut oikein reipas ja sosiaalinen aasipoika ja sen pääsee tapaamaan useissa tapahtumissa, joissa aasi viedään talliltamme asiakkaan luokse.

Tallilla syntyy satunnaisesti miniaasivarsoja ja niitä myös maahantuodaan tallimme kautta.

Miniaasitkin ovat näppäriä kantamaan pientä kuormaa repuissa metsäretkellä.
Edessä välimeren miniaasi (76 cm), keskellä miniaasin ja tavallisen aasin risteytys (91 cm) ja takana tavallinen aasi (100 cm).

Haluaisitko miniaasin itsellesi?

Miniaaseja ei ole Suomessa myytävänä kuin hyvin harvoin, joten miniaasin hankintaa unelmoivalle tarjoan apua miniaasin ulkomailta tuomisessa. Tutustu asiaan Myytävät aasit -sivulla ja lue myös Usein kysytyt kysymykset aasien myynnistä.