Välimeren miniaasit

  • Alunperin Sardiniasta ja Sisiliasta kotoisin oleva aasirotu, jota on jalostettu myöhemmin Pohjois-Amerikassa.
  • Säkäkorkeus on yleensä 75-91 senttimetriä ja niiden paino vaihtelee 100 kilon molemmin puolin.
  • Säkäkorkeudeltaan alle 75 cm korkuista aasia kutsutaan mikrominiaasiksi
  • Syntyessään miniaasi painaa vain noin 5-10 kiloa.
  • Miniaasit auttoivat Välimeren saariston vuoristossa kantamusten kantamisessa ja myllykivien pyörittämisessä sisätiloissa ja tästä syystä pienikokoisuus nähtiin etuna.
  • Aasit ovat tunnettuja hellyyttävästä ja rauhoittavasta luonteestaan.
  • Näitä välimeren miniaaseja ei ole Suomessa kuin noin parisenkymmentä yksilöä.
  • Miniaasit ovat yleensä perusterveitä ja ne voivat elää jopa yli 30-vuotiaiksi.

Lisätietoja tästä aasirodusta löytyy englanniksi Englannin rotuyhdistyksen nettisivuilta.

Minä törmäsin ensimmäisen kerran miniaaseihin, kun olin yhteistyökuvioita kehittelemässä Ylitalojen tilalla Hattulassa. Heillä oli tuolloin Suomen suurin miniaasilauma (6 yksilöä). Kun hetken käyskentelin aasilauman seassa ja totesin, kuinka rauhallisia ja sosiaalisia ne ovat, niin johan minä innostuin haaveilemaan omasta miniaasista. Se olisi juuri sopiva eläin kuntouttavaan asiakastyöhön. Ja niinhän siinä sitten kävi, että miniaasivarsa Ylitalon Rölli (s. 2016) päätyi minun omakseni. Aluksi Rölli tuli minulle toukokuussa 2017 emänsä kanssa ja syksyllä vieroituksen jälkeen vaihdoimme Röllin kaveriksi lainaan minulle miniaasiruuna Samban. Aasi tarvitsee aasikaverin, joten on hyvä, että Röllillä on koko ajan ollut samaa lajia oleva kaveri, vaikka aasit olivatkin ensimmäiset pari vuotta samassa laumassa ponien kanssa.

Calle varsana viiden päivän ikäisenä.

Ensimmäinen kasvattamani välimeren miniaasi on Aromäen Challenger eli CalleNimi tulee perunatilamme nimestä Aromäki sekä viljelemästämme Challenger perunalajikkeesta. Sen emä Na’Vi tuli talliini Hollannista keväällä 2018 ja se varsoi hienon orivarsan 21.7.18. Valitettavasti Na’vin äidinvaistot eivät heränneet, vaan keinoemän ja pulloruokinnan turvin Calle aloitti elämäntaipaleensa. Callesta onkin kasvanut oikein reipas ja sosiaalinen aasipoika. Seuraavaa tallilla syntyvää miniaasivarsaa odotellaan heinäkuussa 2022 Aiko-tammalta.

Miniaasitkin ovat näppäriä kantamaan pientä kuormaa repuissa metsäretkellä.
Edessä välimeren miniaasi, keskellä miniaasin ja tavallisen aasin risteytys ja takana tavallinen aasi

Haluaisitko miniaasin itsellesi?

Miniaaseja ei ole Suomessa myytävänä kuin hyvin harvoin, joten miniaasin hankintaa unelmoivalle tarjoan apua miniaasin ulkomailta tuomisessa. Tutustu asiaan Myytävät aasit -sivulla ja lue myös Usein kysytyt kysymykset aasien myynnistä.