Aasit tulevat Euroopasta ja ne hankitaan luotettavien kontaktieni avulla. Kontaktini ovat tarkkoja mm. aasien terveyden osalta ja viralliset asiakirjat ovat niillä aina kunnossa. Tähän mennessä aaseja on tullut Hollannista, Italiasta, Ruotsista ja Tanskasta.

Aasien hinnat vaihtelevat todella paljon mm. rodun, iän, sukupuolen, värityksen ja koon mukaan. Aidot, tiettyä rotua edustavat ja siksi roduksi rekisteröidyt aasit ovat kalliimpia, kun taas ilman virallisia rekisterejä olevat aasit ovat hieman halvempia. Miniaasit ja todella isot ratsuaasit ovat kalliimpia kuin keskivertokokoiset, noin 100 cm tietämillä olevat aasit. Yleensä tammat ovat kalliimpia kuin ruunat.

Aasia hankkiessaan on hyvä varautua siihen, että sen hankintahinta on noin 1500-7000 €. Tarkempia hintatietoja pystyn kertomaan aina tietyn aasiyksilön kohdalla.

Katso myös kohta, “Mitä aasin hankintahinta sisältää?”.

Kun ostat minun kauttani aasin, sanomani hinta sisältää seuraavat asiat

  • aasi, jolla on passi ja mikrosiru
  • aasin hoito lähtömaassa sovittuun lähtöpäivään asti
  • aasin iänmukainen madotus ja kaviohuolto ennen lähtöä
  • lähtömaassa tehty terveystarkastus ja TRACES-kuljetusasiakirja
  • kuljetus Suomeen Lopelle/lähistölle
  • riimu ja riimunnaru aasille
  • myyntiprovisio
  • Aasinostajan opas
  • aasin elinikäinen oikeus kysyä minulta neuvoa ja apua aasin hoidossa, ruokinnassa yms.

Kaikki maahantuotavat aasit pitää rekisteröidä Suomen Hippokseen 30 vuorokauden kuluttua maahantulosta. Tämän rekisteröinnin hoitaa aasin omistaja. Suosittelen aasin rekisteröimisen aloittamista pyytämällä oman alueen Hevosjalostusliiton tunnistaja käymään aasin luona. Hän tarkistaa, että aasin mikrosiru, passi ja itse aasiyksilö täsmäävät, tekee tunnistusmerkinnät paperille ja lähettää paperit Hippokseen rekisteröinnin tekoa varten. Mukaan toimitetaan myös TRACES-kuljetusasiakirja. Tällä menettelyllä aasisi on virallisesti rekisteröity Hippokseen, sen kaikki tiedot ovat näkyvillä ja esim. sen mahdolliset jälkeläiset ovat oikeutettuja saamaan kaikki tiedot myös omiin tietoihinsa. Aasin rekisteröinti tunnistamalla maksaa noin 200 €.

Katso tarkempia tietoja rekisteröinnistä Hippoksen sivuilta.

Jokaisen kavioeläimiä (eli myös aaseja) pitävän tilan pitää hankkia itselleen pitopaikkatunnus ja ilmoittaa aina pitopaikkaan tulevat ja sieltä lähtevät eläimet. Tunnus hankintaan Ruokaviraston kautta ja se on ilmaista. Katso lisää Ruokaviraston sivulta. Aasien saapuminen tai lähteminen tallilta voidaan ilmoittaa esimerkiksi Hippoksen OmaTalli -palvelun kautta sähköisesti. Katso lisää OmaTalli-palvelusta.

Ulkomailta tuotavia aaseja kun ei itse pääse näkemään ja koskettelemaan, niin voi olla epävarmuus siitä, onko tuleva aasi sellainen kuin on luvattu. Pyrin siihen, että ostaja saa aasista aina etukäteen tarvittavat perusinfotiedot (mm. syntymäaika, väri, sukupuoli, säkäkorkeus) sekä tiedon siitä, onko aasi jotain tiettyä virallista rotua vai ei. Lisäksi aasista saa nähtäville kuvia ja videoita sekä kuvauksen sen luonteesta, käytöksestä ja aiemmista elinoloista. Tiedossa olevat terveyteen liittyvät seikat myös kerrotaan. Kaikkea ei tietysti aaseista päälle päin näy ja mahdolliset myöhemmin ilmenevät terveydelliset haasteet ovat mahdollisia (kuten millä tahansa eläimellä). Aasikauppani perustuu luottamukseen ulkomailla oleviin kontakteihini ja vielä kertaakaan en ole joutunut heidän tarkkaan ja eettiseen aasinvälitykseen pettymään, vaan aina olen sieltä saanut sellaisia aaseja kuin minulle on luvattukin.

Aasin hinta sisältää kuljetuksen Etelä-Suomeen tallilleni Lopelle. Mikäli tallisi on sopivasti kuljetusyhtiön reitin varrella, voidaan aasit tuoda samantien sinulle kotiin. Usein aasit tulevat ensin minun tallilleni, josta ne matkaavat lähipäivien aikana omistajan luokse. Omistaja voi joko itse hakea aasin meiltä tai voimme järjestää erillisen kuljetuksen aasille kotiin (lisämaksu).

Aasin hankintaan on syytä valmistautua ajoissa ja hankkia tietoa mm. sen tarvitsemista elintiloista, ruokinnasta ja varusteista. On myös tärkeää muistaa, että aasi tarvitsee laumatoverin eli on syytä valmistautua hankkimaan vähintään kaksi aasia samalla kertaa. Internetissä on paljon hyviä tietopankkeja aaseista, joita kannattaa hyödyntää. Myös minulta ja muilta aasi-ihmisiltä kyselemällä saa paljon tietoa. Alla on listattu joitain sivuja, joihin kannattaa tutustua kun mietit, hankkisitko oman aasin tai jos sellainen on jo sinulla tiedossa.

Suomen Aasiyhdistys ry.

Aasinhoitopäivä verkkokurssina

Facebookissa Aasien ja muulien ystävät -ryhmä

Tietoa hevos/aasitallien mitoitusvaatimuksista yms. (Hevostietokeskus)