Aasiretket ja aasivaellukset

Aasien kanssa voi tulla virkistäytymään metsäretkelle, jolloin voimme tehdä 1-4 tunnin mittaisen kävelylenkin metsissä ja hiekkateillä kulkien. Aasiretkiä järjestetään pääosin kotitallimme ympäristössä, mutta pidempiä (3-4 h, matka noin 4 km) aasivaelluksia myös Lopella kahdella luonnonsuojelualueella, Iso-Melkuttimella ja Palolammella. Esimerkiksi kirkasvetisen Iso-Melkuttimen järvimaisemissa on upea viettää kesäpäivää aasien kanssa retkeillen. Melkuttimella järjestetään myös välillä vaelluksia, joissa on mukana eräopas, jonka kanssa on mahdollista kiertää Melkuttimen kierros kokonaisuudessaan (matka noin 7 km).

Metsäretken aikana jokainen halukas saa vuorollaan taluttaa aasia. Metsäreittejä löytyy sekä helppo- että vaikeakulkuisempia sen mukaisesti, millaista maastoa ihmisväki kaipaa. Vuodenajasta riippuen voimme retken aikana myös esimerkiksi poimia marjoja, kerätä sieniä tai pysähtyä evästauolle. Aasien kanssa kävelyllä ei tarvitse turhia kiirehtiä, sillä aasit ovat rentoa kävelyseuraa. Tosin ajoittain aasien kulku voi olla yllättävän reipasta niiden kokoon nähden, joten retkelle tulijan on hyvä varustautua mukavilla kävelyyn sopivilla kengillä sekä säänmukaisella ulkoiluvaatetuksella.

Ennen retkelle lähtemistä aaseihin tutustutaan, käydään läpi niiden taluttamisen ohjeita ja aasit voidaan yhdessä harjata. Kävelyn jälkeen voidaan huolehtia aasien ruokkimisesta. Aasit kantavat mahdollisesti mukaan otettavat retkivarusteet ja -eväät selkärepuissaan. Eväitä voi ostaa tallilta tilauksesta tai tuoda mukana omiaan.

Aasiretkiimme voit tutustua lisää esim. Retkipaikka.fi -sivustolla, sillä he kävivät meillä kokemassa millainen taika aasien kanssa metsänsiimeksessä liikkumisella oikein onkaan. Artikkelin löydät täältä.

Aasien vierailukäynnit sisä- ja ulkotiloihin

Aasit ovat tilattavissa erilaisiin tapahtumiin vierailulle sekä sisä- että ulkotiloihin. Ulkotiloissa aasit ovat vierailukäynneillä useimmiten aitauksessa, josta niitä on mahdollista silitellä ja katsella. Tilaaja varmistaa, että käytettävissä on noin 3×3 metrin alue aasien aitausta ja sään vaatiessa myös katosta varten. On myös mahdollista tapahtuman luonteen ja tilojen niin salliessa päästä harjailemaan ja taluttelemaan aaseja. Yleensä vierailukäynnit kestävät noin 1-4 tuntia, mutta esim. messupäivien aikana vierailun kesto voi olla pidempikin. Vierailun yksityiskohdat sovitaan aina tilaajan kanssa tapauskohtaisesti. Vierailukäynnille ulkotiloihin tulee aina mukaan kaksi aasia.

Sisätiloissa vierailevat miniaasit Rölli ja Calle joko yhdessä tai erikseen ja molemmilla on oma ohjaaja mukana. Vierailu kestää kerrallaan noin 45 minuuttia. Rölli ja Calle ovat rauhallisia vieraita ja ne nauttivat saamistaan rapsutuksista. Aaseilla on tarvittaessa jaloissaan tossut, jotta ne eivät liukastele erilaisilla lattiamateriaaleilla. Kovin jyrkkiä rappusia vierailupaikassa ei voi olla, mutta muutaman askeleen rappuset aasit kyllä pääsevät kulkemaan. Lantamahdollisuus on olemassa, mutta aasit ovat useimmiten sisäsiistejä vierailijoita. Rölli on käynyt mm. vanhusten päivätoimintakeskuksissa, lastensuojelulaitoksissa ja jopa nuorisotilalla. Calle taas on ollut mm. viettämässä syntymäpäiviä päivänsankarin kotona.